Βασικές αρχές προπόνησης

Η προπόνηση σου πρέπει να είναι σταθερή, προοδευτική και εξειδικευμένη (να έχει συνέχεια στο χρόνο, να αλλάζει προοδευτικά και να είναι σύμφωνη με τις ανάγκες σου). Για να υπάρχει αποτέλεσμα χρειάζεται συχνότητα (πόσες φορές την εβδομάδα), ένταση (πόσο επιβαρύνεται το σώμα), διάρκεια (για πόση ώρα).

 Κατάλληλη επιβάρυνση

 Για να υπάρχει προπόνηση πρέπει το σώμα σου να δουλέψει πάνω από τα φυσιολογικά του επίπεδα και με σταδιακή αύξηση συχνότητας, έντασης και διάρκειας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να «καείς» στην προπόνηση για να υπάρχει αποτέλεσμα. Το σώμα ανταποκρίνεται σε μικρές αλλαγές, χρειάζεται όμως χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτές και μετά περιμένει τις επόμενες για να βελτιωθεί και πάλι.

 Ειδική άσκηση ανά τομέα

 Για κάθε διαφορετική παράμετρο του fitness, (αερόβιο, δύναμη, ευλιγισία) χρειάζεται και ειδική προπόνση. Π.χ. για να δυναμώσεις τα πόδια σου χρειάζονται ειδικές ασκήσεις με βάρη και ελεύθερο σώμα, για να βελτιώσεις την καρδιοαναπνευστική σου ικανότητα χρειάζεται αερόβια προπόνηση στην αίθουσα, στο διάδρομο ή στο ποδήλατο.

 Τρόπος άσκησης

 Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να γυμναστείς έτσι ώστε να κερδίσεις τα οφέλη της άσκησης. Αν π.χ. γυμνάζεσαι σε ένα σταθερό επίπεδο έντασης και για προκαθορισμένη χρονική διάρκεια έτσι όπως δίνονται από τα διεθνή standarts είναι πολύ καλό για τη βελτίωση της αεροβικής ικανότητας.

 Συχνότητα προπόνησης

 Για βελτίωση: 4-5 φορές την εβδομάδα αερόβια προπόνοση (ξεκίνα με 3 φορές και πρόσθεσε προπονήσεις μόνο αφού έχεις φτάσει σε επιθυμητό επίπεδο fitness) και τουλάχιστον 3 προπονήσεις με βάρη μπορούν να αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Για διατήρηση: 3 προπονήσεις το λιγότερο την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα της προπόνησης χάνονται σε 2 – 2 1/2 εβδομάδες αποχής ανάλογα βέβαια και με το επίπεδο fitness του καθενός.

Η υπερπροπόνηση ή υπέρχρηση μπορεί να οδηγήσει σε κούραση, αναιμία, άμεσο ή χρόνιο τραυματισμό και στην περίπτωση των βαρών μείωση της απόδοσης, θλάσεις και έντονους πόνους.

Γυμνάσου Κάθε μέρα… Take an Action!

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ