Το τείχος του Βερολίνου "έπεσε"

Κάποτε η Γερμανία ήταν χωρισμένη σε δύο κρατίδια. Τη μεγάλη Δυτική Γερμανία και τη μικρή – ασήμαντη Ανατολική Γερμανία. Η δεύτερη χώρα ήταν ένα προπύργιο του πρώην κομμουνιστικού ανατολικού μπλοκ. Η Ανατολική Γερμανία ζούσε στη σκιά της Δυτικής Γερμανίας και οι περισσότεροι κάτοικοί της ονειρεύονταν, κάποια μέρα, να περάσουν απέναντι. Οι μόνοι που δεν είχαν αυτήν την ανησυχία ήταν οι αθλητές των εθνικών ομάδων (όλων των αθλημάτων). Και αυτό συνέβαινε, γιατί απολάμβαναν εξαιρετικές τιμές, όπως περίοπτες διοικητικές θέσεις και παχυλούς μισθούς.

Αυτό που, όμως, δεν μπορούσε να διανοηθεί ο δυτικός σκεπτόμενος αθλητικός νους ήταν η μεθοδολογία στον τρόπο εκγύμνασης των ελίτ αθλητών. Σκληρή, εξοντωτική, απάνθρωπη προπόνηση, κάτι μεταξύ εκγύμνασης αμερικανών πεζοναυτών και Ρώσων καταδρομέων, μαζί με μπόλικο παραλογισμό και αναβολικά στεροειδή «μάσκες» (μη ανιχνεύσιμα).

Η ανατολική Γερμανία κρατούσε πολύ υψηλό επίπεδο σε αθλήματα, όπως ο στίβος, η κολύμβηση και τα βαρέα αθλήματα όπως πάλη, άρση βαρών, τζούντο.

Ένα πρόγραμμα, το οποίο «υπέκλεψε» ο πατέρας μου το 1966 από την Εθνική ομάδα άρσης βαρών της ανατολικής Γερμανίας, ήταν αυτό που είχε ως σκοπό την τάχιστη μυϊκή ανάπτυξη των αθλητών, ώστε να αλλάξουν γρήγορα κατηγορία βάρους στην οποία αγωνίζονταν.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλείται «GERMAN INTENSIVE TRAINING PROGRAMME»  και το περιγράφω στον τρόπο εφαρμογής του.

 1. Κάνουμε προπόνηση με βάρη το πολύ 3 φορές την εβδομάδα. Όσοι είναι πολύ αδύνατοι - αδύναμοι ξεκινούν μόνο με 2 φορές την εβδομάδα.
 2. Χρησιμοποιούμε μόνο βασικές ασκήσεις.
 3. Εκτελούμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα για 6 – 12 εβδομάδες.
 4. Γυμναζόμαστε μέρα παρά μέρα (ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) ή κάθε 3η  – 4η ημέρα οι αδύνατοι (hard gainers) π.χ. ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  Ή ΤΡΙΤΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ.
 5. Δε λουφάρουμε. Η προπόνηση απαιτεί κότσια (no painno gain)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ

 • σκουώτ ή άρσεις θανάτου: 5 x 5
 • πουλόβερ ή good mornings: 5 x 12 – 15

       ΤΕΤΑΡΤΗ

 • πιέσεις στον οριζόντιο πάγκο: 5 x 5
 • σκυφτή κωπηλατική: 5 x 5

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 • Κάμψεις δικεφάλων με ίσια μπάρα: 5 x 8
 • Γαλλικές πιέσεις τρικεφάλων με στραβόμπαρα: 5 x 8

ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

Εκτελούμε πρώτα την Α άσκηση, ξεκουραζόμαστε 60 δευτερόλεπτα (1 λεπτό) και μετά εκτελούμε την Β άσκηση. Ξεκουραζόμαστε 60 δευτερόλεπτα (1 λεπτό) και μετά ξεκινάμε πάλι από την αρχή με τον ίδιο τρόπο.Αυτό το σύστημα προπόνησης καλείται «superset» ή «πλάτη με πλάτη».

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Πάντα εκτελούμε 2 – 3 σετ προθέρμανσης (προοδευτική αύξηση του βάρους).

Οι επαναλήψεις που αναφέρονται είναι οι μέγιστες (90 – 95% του max).

Max = 100% = 1 επανάληψη.

Όταν πιάσουμε τον στόχο των σετ με τις συγκεκριμένες επαναλήψεις, τότε στην επόμενη προπόνηση ανεβάζουμε το βάρος (micro loading). Μην κάνεις και εσύ το λάθος να απορρίψεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πριν ακόμη το αποτολμήσεις, χαρακτηρίζοντας το ως πολύ «απλό» και «παλαιομοδίτικο». Άσε τις «εξυπνάδες», κατά μέρος, και, απλώς, δοκίμασε το για 12 εβδομάδες. Κοιμήσου νωρίς το βράδυ, τρώγε πολύ και καλά. Γυμνάσου με ένταση και δύναμη, και, εάν δεν έχεις τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε στείλε όσα υβριστικά email θέλεις.Χρήματα δεν επιστρέφονται, εφόσον δε σου χρέωσα τίποτα απολύτως για το Γερμανικό Μυστικό!

Σπάρτακος