Εσωτερική γαλήνη

Οι περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν ότι θα ήθελαν να υπήρχε περισσότερη αγάπη στη ζωή τους.

Γιατί, όμως, θα πρέπει προηγουμένως να αναζητήσουν την πνευματική ηρεμία και την εσωτερική γαλήνη;

 Επειδή Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΗΚΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ.

 Η αγάπη δεν είναι συναίσθημα. Όταν αγαπώ, δεν θεωρώ το σύντροφο μου ιδιοκτησία μου. Όταν αγαπώ, βιώνω καταστάσεις χωρίς να τις κρίνω. Αν αναζητάτε την αγάπη, θα βρείτε περισσότερη πνευματική γαλήνη – και αν αναζητάτε την πνευματική γαλήνη, θα βρείτε περισσότερη αγάπη.

Η πνευματική γαλήνη δεν είναι βάλιουμ.

Η πνευματική γαλήνη είναι ισορροπία.

Το πρώτο μάθημα που διδάσκονται όσοι επιδίδονται στις πολεμικές τέχνες είναι η ισορροπία. Στο καράτε, μαθαίνετε ότι η δύναμη σας οφείλεται στην ισορροπία και στην πνευματική ηρεμία. Αν παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό ή τον θυμό σας, χαθήκατε!

Η ισορροπία – ή πνευματική γαλήνη – είναι η πηγή της δύναμης σας. Ήρεμος δεν σημαίνει κοιμισμένος! Σημαίνει ότι συντονίζεστε και παραδίδεστε στις δυνάμεις του κόσμου, αντί να τις πολεμάτε. Σημαίνει ότι καταφέρνετε να δείτε την ευρύτερη κατάσταση και ότι δεν προσκολλάστε στις ασήμαντες λεπτομέρειες.

ΜΟΛΙΣ ΞΕΧΡΕΩΣΩ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΙΟ ΗΡΕΜΟΣ.

Ο Αλέξανδρος σκέφτεται: «Ας καταφέρω να εξοφλήσω πρώτα όλα τα χρέη μου και μετά θα αναζητήσω την πνευματική γαλήνη». Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται καλά στη θεωρία, αλλά, στην πράξη, τα αποτελέσματα είναι συνήθως απογοητευτικά. Και αυτό επειδή η κυριότερη αποστολή στη ζωή μας δεν είναι να ξεπληρώσουμε το στεγαστικό δάνειο και να επεκτείνουμε την πισίνα. Έχουμε έρθει εδώ με προορισμό να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, το Σύμπαν μας στέλνει τα ακόλουθα μηνύματα:

  1. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΟΤΑΝ ΒΟΗΘΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
  2. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΜΟΝΟΙ ΟΤΑΝ ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

Και Αναζητάτε την απόλυτη ασφάλεια σε αυτήν τη ζωή, τότε μάλλον έχετε επιλέξει λάθος πλανήτη.

Ο Αλέξανδρος σκέφτεται: «Αν καταφέρω να αγοράσω ένα σπιτάκι στα προάστια και να φτιάξω ένα κομπόδεμα για τα γεράματα μου, θα είμαι ασφαλής».

Βέβαια, Αλέξανδρε. Γιατί δεν το ξανασκέφτεσαι όταν έρθεις αντιμέτωπος σε μια διασταύρωση με ένα λεωφορείο που έχει βγει εκτός πορείας? Η μοναδική σας ασφάλεια βρίσκεται μέσα σας – οποιοδήποτε άλλο είδος ασφάλειας δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ψευδαίσθηση. Οι τράπεζες χρεοκοπούν, οι εταιρείες καταρρέουν, τα αεροπλάνα συντρίβονται… Πώς μπορείτε, λοιπόν να αντιμετωπίσετε την αβεβαιότητα αυτής της ζωής? Την αποδέχεστε. Και την απολαμβάνετε.

Σκέφτεστε: «Η ζωή μου είναι τόσο διασκεδαστική ακριβώς επειδή δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο λεπτό». Κάνετε μια συμφωνία με τον εαυτό σας: «Ό,τι κι αν συμβεί, θα το αντιμετωπίσω». Κοιτάζετε το φόβο κατάματα.

Σκέφτεστε: «Αν καεί το σπίτι μου θα μετακομίσω. Αν απολυθώ, θα βρω άλλη καλύτερη εργασία.

Όλα αυτά δεν είναι λόγια του αέρα. Είναι απλώς ρεαλιστικές συνειδητοποιήσεις. Η Γη είναι ένα επικύνδυνο μέρος. Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν εδώ κάτω! Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να φοβάστε ακόμα και τη σκιά σας για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Πως θα Κατορθώσω να Αποκτήσω Πνευματική Γαλήνη;

Εν μέρει, αποτελεί  θέμα στάσης και αντίληψης. Και εν μέρει, αφορά την ανάπτυξη μιας πολύ σημαντικής καθημερινής συνήθειας – της συνήθειας να χαλαρώνετε το νου σας.

Θα παρατηρήσετε ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλους τους ανθρώπους που διαθέτουν πνευματική γαλήνη: εφαρμόζουν καθημερινά κάποια τακτική που τους βοηθά να διατηρούν την ισορροπία τους. Πολλοί προσεύχονται, άλλοι διαλογίζονται, ορισμένοι κάνουν βόλτες στο πάρκο τα ξημερώματα. Όλοι καταφεύγουν καθημερινά στη σιωπή, στο ησυχαστήριο τους. Και κοιτάζοντας μέσα στον εαυτό τους, καταφέρνουν να δουν τι συμβαίνει πραγματικά έξω από αυτόν.

 Andrew Matthews