Για την Αλλαγή των άλλων

Κάποτε ρωτήσανε τη Γερόντισσα Γαβριηλία:

«Όταν βλέπουμε κάτι στραβό στον άλλον, πως μπορούμε να τον κάνουμε ν’ αλλάξει σ’ αυτό το σημείο»;

Και εκείνη απάντησε μέσα από τη δική της ταπεινή σοφία:

Γ.Γ.: Είναι μεγάλη πλάνη να νομίζεις ότι με την προσπάθεια σου μπορείς να αλλάξεις έναν άνθρωπο. Ποτέ. Με την ζωή σου, μπορεί. Με την προσπάθεια, την ομιλία, την αντίθεση και με όλα αυτά, ποτέ, ή πάρα πολύ σπάνια. Η αλλαγή, θα γίνει όταν έρθει η Ώρα του Θεού. Εάν εσύ αλλάξεις τον εαυτό σου και γίνεις το ζωντανό παράδειγμα αυτού που θέλεις να αλλάξεις, το ιδεώδες του, και σε δει ευτυχισμένο – η , τότε θα αλλάξει. Όταν προσεύχεται κανείς για έναν άνθρωπο, αυτό είναι εντάξει. Αλλά, όταν προσπαθεί να τον αλλάξει, όχι. Αυτό είναι μόνο στο Χέρι του Θεού. Ο Θεός έχει το Πρόγραμμα Του για την ζωή του καθενός μας. Για όλους. Εμείς είμεθα ελεύθεροι. Δεν ξέρουμε όμως ότι Εκείνος ξέρει τι θα κάνουμε. Εκείνος τα ξέρει όλα. Ξέρει την πορεία μας μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής μας. Εμείς, δεν τη ξέρουμε. Αν προσπαθήσουμε τον εαυτό μας να ενώνουμε περισσότερο με τον Θεό, τότε δεν θα έχουμε ανάγκη να κάνουμε τίποτε. Γιατί αυτομάτως θα γινόμαστε παράδειγμα σε αυτούς που θα θέλαμε να δούμε στο Δρόμο Του. Όμως, είναι φυσικό, τόσο με τα νειάτα σου, όσο και με την αγάπη που έβαλε ο Θεός μέσα στην καρδιά σου, να μην μπορείς στην αρχή τουλάχιστον, να καταλάβεις και να απογοητεύεσαι και να λες: «Τι κατάστασις είναι αυτή; Τόση προσπάθεια, κι ακόμα αυτός εκεί»; Ξέρεις όμως; Το ίδιο λέει και ο Θεός μαζί μας: «Τόσες φορές συγχώρεσα. Τόσες φορές έκανα υπομονή. Ακόμα, αυτός»; Και τότε, η συνέχεια θα είναι σε άλλον. Μια φορά, όταν είχα καταλάβει πια ότι η Προσευχή είναι το παν, είδα στο δρόμο δύο παιδάκια, στον θυμό τους πάνω, να σκοτώνονται στο ξύλο. Δεν πήγα να τα χωρίσω, όπως θα πήγαινα παλιά, αλλά έβαλα σε πράξη αμέσως αυτό που πίστευα. Γύρισα από την άλλη μεριά το κεφάλι και είπα: «Κύριε, βάλε Εσύ την Ειρήνη Σου ανάμεσα στα δυό τους». Κι ώσπου να γυρίσω να τα δω, αυτά γελούσαν και παίζαν πάλι…

Ήταν μια απάντηση του Θεού. Να το ξέρεις. Η ειρήνη και η γαλήνη μας, και το πως ζούμε είναι που δείχνουν το πόσο Πιστεύουμε. Γι’ αυτό, μπορεί ένας άνθρωπος να μας λέει τα καλύτερα διδάγματα. Όμως, αν τον δούμε ταραγμένο, ανήσυχο και να παραπαίει ό ίδιος, δεν μπορούμε να πιστέψουμε αυτά που θα μας πει.

Αν θέλουμε λοιπόν να βοηθήσουμε τους άλλους, σκοπός της ζωής μας πρέπει να είναι να πλησιάζουμε όσο μπορούμε στο Πρότυπο, δηλαδή στον Κύριο.

 Γερόντισσα Γαβριηλία 

(Απόσπασμα από το βιβλίο: « Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»)