Δες τα Πράγματα όπως Ακριβώς Είναι

Οι καταστάσεις δεν ανέρχονται στο επίπεδο των προσδοκιών μας. Τα γεγονότα συμβαίνουν με τον τρόπο που συμβαίνουν. Οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με τον τρόπο που συμπεριφέρονται. Αγκάλιασε αυτό που σου τυχαίνει.

Άνοιξε τα μάτια σου: Δες τα πράγματα όπως ακριβώς είναι, έτσι ώστε να αποφύγεις τις ψευδαισθήσεις και τον πόνο από ψευδείς προσκολλήσεις προς τα πράγματα και από καταστροφές που μπορούν να αποφευχθούν.

Σκέψου αυτό που σε χαροποιεί – τα εργαλεία και τα άλλα μέσα στα οποία βασίζεσαι, τους ανθρώπους που αγαπάς. Αλλά θυμήσου πως έχουν το δικό τους ιδιαίτερο χαρακτήρα, πράγμα που είναι εντελώς ξέχωρο από το πώς τα θεωρούμε εμείς.

Σαν πρακτική άσκηση, δώσε προσοχή στα μικρότερα πράγματα προς τα οποία είσαι προσκολλημένος. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχεις ένα αγαπημένο κύπελλο. Στο κάτω – κάτω, δεν είναι παρά απλά ένα κύπελλο έτσι αν τύχαινε να σπάσει, θα μπορούσες να το αντιμετωπίσεις. Κατόπιν προχώρησε σε παραπέρα πράγματα – ή ανθρώπους – προς τα οποία τα αισθήματα προσκόλλησης σου προς αυτά είναι περισσότερα έντονα.

Θυμήσου, για παράδειγμα, όταν αγκαλιάζεις το παιδί σου, τον άντρα σου, τη γυναίκα σου, αγκαλιάζεις ένα θνητό. Έτσι, αν κάποιο από τα προσφιλή σου πρόσωπα πεθάνει, θα μπορούσες να το αντιμετωπίσεις με ηρεμία.

Όταν συμβεί κάτι, το μόνο πράγμα υπό την εξουσία σου είναι η στάση σου απέναντι σε αυτό• μπορεί είτε να το αποδεχθείς είτε να αρνηθείς να το κάνεις, φέροντας το βαριά.

Αυτό που πραγματικά μας φοβίζει και μας προκαλεί κατάπληξη δεν είναι τα εξωτερικά γεγονότα καθεαυτά, αλλά ο τρόπος που σκεπτόμαστε για αυτά. Δεν είναι τα πράγματα τα ίδια που μας ενοχλούν, αλλά η εξήγηση μας για τη σημασία τους.

Σταμάτα να προκαλείς φόβο στον εαυτό σου με παράφορες ιδέες, με τις αντιδραστικές σου εντυπώσεις για το πώς είναι τα πράγματα!

Τα πράγματα και οι άνθρωποι δεν είναι αυτό που θα θέλαμε να είναι ούτε αυτό που φαίνεται πως είναι. Είναι αυτά που είναι.

 Επίκτητος, Η Τέχνη Του Ζην