Ευτυχία

Τα πράγματα δεν αλλάζουν, εμείς αλλάζουμε...

Το να είσαι ευτυχισμένος χωρίς λόγο είναι λίγο σπάνιο. Εκείνος που είναι ευτυχισμένος ακτινοβολεί ζεστασιά & θετική ενέργεια. Είναι αισιόδοξοι, δεν είναι πάντα ενθουσιώδεις & ορμητικοί. Αποτελούν απλώς την προσωποποίηση μια ήρεμης παρουσίας εσωτερικής γαλήνης & ικανοποίησης. Είναι οι άνθρωποι που θέλουμε να περνάμε χρόνο μαζί τους επειδή, έχουν τον τρόπο να μας φτιάχνουν τη διάθεση ακόμη και στις μαύρες μας.
Η ευτυχία μας δεν οφείλεται στις εξωτερικές συνθήκες της ζωής. Η ευτυχία είναι τόσο φυσική, βρίσκεται ήδη μέσα μας και δεν χρειάζεται να κοπιάζουμε γι' αυτή.


Εκείνη που έχουν υψηλό σημείο ρύθμισης της ευτυχίας είναι άνθρωποι σαν εμάς. Δεν έχουν ειδικές δυνάμεις, δύο καρδιές ή όραση με ακτίνες Χ. Απλώς, έχουν διαφορετικές συνήθειες. Είναι τόσο απλό. Για να γίνετε ευτυχισμένοι πρέπει να εξετάσετε τις συνήθειες σας. Όλες οι σκέψεις και οι συμπεριφορές που μας έχουν γίνει συνήθεια δημιουργούν συγκεκριμένες νευρωνικές διαδρομές στον εγκέφαλο, σαν τις αυλακώσεις σε δίσκο βινυλίου. Όταν σκεφτόμαστε ή φερόμαστε με συγκεκριμένο τρόπο ξανά και ξανά, η νευρωνική διαδρομή ενισχύεται και η αυλάκωση γίνεται πιο βαθιά, όπως μια διαδρομή σε ένα χωράφι από την οποία περνούν πολλοί, τελικά γίνεται ξεκάθαρο μονοπάτι. Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να έχουν περισσότερες αρνητικές νευρωνικές διαδρομές. Γι' αυτό δεν μπορούμε απλώς να αγνοήσουμε την πραγματικότητα των εγκεφαλικών μας διασυνδέσεων και να αποφασίσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι! Για να ανεβάσετε το σημείο ρύθμισης της ευτυχίας, πρέπει να δημιουργήσετε νέα αυλάκια.

Σύμφωνα με τον Δαλάι Λάμα, πρέπει να ανακαλύψουμε ποιες συνήθειες στηρίζουν την ευτυχία στη ζωή μας και ποιες όχι.

Στο βιβλίο του Η Τέχνη της Ευτυχίας γράφει:

Αρχίζει κανείς να εντοπίζει τους παράγοντες που οδηγούν
στην ευτυχία και τους παράγοντες που οδηγούν στον πόνο.
Αφού το κάνει αυτό, αρχίζει βαθμιαία να εξαλείφει τους πα-
ράγοντες που οδηγούν στον πόνο και να καλλιεργεί εκείνους
που οδηγούν στην ευτυχία. Αυτός είναι ο τρόπος.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που οδηγούν στην ευτυχία;
Δύο από αυτά τα Εμπόδια της Ευτυχίας είναι:
ο Μύθος του «Περισσότερα» &
ο Μύθος «Θα είμαι Ευτυχισμένος Όταν»...

Marci Shimoff, Ευτυχία... με βήματα απλά