Η αρσενική και η θηλυκή πλευρά

Οι άντρες και οι γυναίκες, αν και ανατομικά διαφέρουν αισθητά, έχουν ψυχολογικές διαφορές που είναι πολύ λιγότερο ορατές.
Ο άντρας δεν είναι αποκλειστικά άντρας και η γυναίκα δεν είναι αποκλειστικά γυναίκα.

Έτσι, ο καθένας μας έχει αντρικά και γυναικεία χαρακτηριστικά.

Η θηλυκή πλευρά αντιπροσωπεύεται από τον Έρωτα, τη συνδετική συναισθηματική αίσθηση συμπάθειας που είναι δεκτική, ευάλωτη, διαισθητική, επικοινωνιακή και επισχετική.
Η αντρική πλευρά αντιπροσωπεύεται από το Λόγο, τον ορθολογικό οξυδερκή τρόπο σκέψης του μυαλού που είναι κυριαρχικό, προστατευτικό και επιθετικό.

Σταματήστε για μια στιγμή και σκεφτείτε τον εαυτό σας. Ποια πλευρά σας δεσπόζει, η αρσενική ή η θηλυκή; Σκεφτείτε τη στενότερη σχέση σας, είτε είναι φίλια είτε γάμος. Ποια πλευρά δεσπόζει στη σχέση με τον άλλον;

Αν δεν είστε σίγουροι, σκεφτείτε πως αντιμετωπίζει ο καθένας σας το θυμό. Στους ανθρώπους που τρομοκρατούνται όταν έρχονται αντιμέτωποι με το θυμό των άλλων, νιώθουν ότι είναι άχρηστοι και κινδυνεύουν όταν δέχονται επίθεση, είναι πιθανότερο να δεσπόζει η θηλυκή πλευρά. Σε αυτούς που ενεργοποιούνται από θυμό ή, αν μη τι άλλο, δεν τρομοκρατούνται, είναι πιθανότερο να δεσπόζει η αρσενική πλευρά. Όπως στις περισσότερες διχοτομήσεις, είναι ψευδαίσθηση το μαύρο – άσπρο. Να θυμάστε ότι ο καθένας μας έχει και τις δύο πλευρές. Μιλάμε για διαβαθμίσεις, όχι για την παρουσία ή την απουσία αρσενικών ή θηλυκών χαρακτηριστικών.

 Borysenko, J. (2003), Ξεπέρασε την ενοχή & γέμισε με Αγάπη