Μάθε να ακούς

Το να μάθεις να ακούς τον εαυτό σου είναι ένας τρόπος να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου, όπως και το να ακούς τους άλλους είναι μια ισχυρή μορφή αγάπης.

4 Απλά βήματα για να μάθετε να ακούτε τον εαυτό σας:

Πρώτο βήμα: Ακούστε με σεβασμό

Εστιάστε την προσοχή σας στα πραγματικά σας αισθήματα. Εάν δεν είναι ξεκάθαρο το συναίσθημα, κάντε ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε την πηγή του. Για παράδειγμα, αν νιώθετε εκνευρισμό ή ανία, ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί τέτοιος εκνευρισμός; Τι οδήγησε σε αυτόν; Ίσως αποδειχτεί ότι ο εκνευρισμός είναι άγχος, θυμός ή μια δημιουργική ορμή που πρέπει να εκφραστεί. Συνεχίστε την αναζήτηση. Αν δεν νιώθετε κάποιο συναίσθημα, ρωτήστε τον εαυτό σας: «τι μπορώ να κάνω τώρα για να νιώσω καλύτερα;»

Δεύτερο βήμα: Αποδεχτείτε τα αισθήματα σας

Να είστε ανοιχτός σε όποιο συναίσθημα προκύψει. Μη σκεφτείτε πως είναι αρνητικό και μην προσπαθήσετε να το διώξετε. Απλά αποδεχτείτε το.

Τρίτο βήμα: Παρηγορήστε τον εαυτό σας

Παρηγορήστε εσείς ο ίδιος τον εαυτό σας. Παίρνοντας μερικές βαθιές ανάσες για να ανακουφίσετε την πνευματική υπερένταση και στη συνέχεια να διοχετεύσετε ένα κύμα αγάπης στον εαυτό σας. Πάρτε αγκαλιά το μικρό παιδί που κρύβετε μέσα σας. Αργά ή γρήγορα, θα μπορείτε να νιώσετε άμεσα τα αισθήματα αγάπης, χωρίς να χρειαστεί να φανταστείτε το παιδί μέσα σας.

Τέταρτο βήμα: Ελέγξτε τη διαδικασία για να δείτε αν ολοκληρώθηκε

Η διαδικασία ολοκληρώνεται αν ακούσετε τα αισθήματα σας και δεχτείτε τον εαυτό σας. Αν χαλαρώσει το σώμα σας και γαληνέψετε, τότε έχει συντελεστεί η φυσική χαλάρωση. Αν νιώθετε όμως ακόμα σωματική ή ψυχική ένταση, τότε η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και βρείτε το παιδί που έχετε μέσα σας. Παρηγορήστε το..

Ακούγοντας το παιδί μέσα μας και τον ενήλικο εαυτό μας, συμμετέχουμε σε μια διαδικασία γονικής φροντίδας του εαυτού μας, η οποία θα μας οδηγεί στη συναισθηματική ανεξαρτησία που μας επιτρέπει να γίνουμε ο αυθεντικός εαυτός μας. Επίσης, θα γίνουμε καλύτεροι αφού θα ακούμε και τους άλλους με την ίδια υπομονή, αγάπη και σεβασμό που δείχνουμε στον εαυτό μας.

Borysenko, J. (2003), Ξεπέρασε την ενοχή & γέμισε με Αγάπη