Πειρασμοί και θλίψεις

Όταν προκόβει κανείς στις αρετές
Αλλά αντιμετωπίζει θλίψεις, μπροστά του έχει
Ανοιχτή την πόρτα της υπερηφάνειας.
Αββάς Ισαάκ ο Σύρος, λόγος λζ΄

Στάρετς Μακαρίου

• Είναι αδύνατο να περάσει η ζωή σου ολόκληρη χωρίς ν' αντιμετωπίσεις πειρασμούς και θλίψεις. Δε γίνεται να' σαι πάντα ευτυχισμένος και αμέριμνος. Να ξέρεις πως όταν σε επισκέπτονται θλίψεις και στενοχώριες ο Θεός σε νοιάζεται, προσπαθεί μέσα από τις δυσκολίες αυτές να σε διδάξει, να σε κάνει σοφότερο στην πνευματική γνώση. Χωρίς θλίψεις δεν ταπεινωνόμαστε, δεν αποκτούμε πνευματική γνώση. Να' σαι σίγουρος πως αν ο θεός δεν το επιτρέψει, καμιά θλίψη δεν μπορεί να μας αγγίξει. Αν και πολλές φορές νομίζουμε πως αιτία των θλίψεων είναι οι άνθρωποι, εκείνοι λειτουργούν μόνο σαν όργανα που χρησιμοποιεί ο Θεός για τη σωτηρία μας.

• Αν ο Θεός παραχωρήσει ν' αντιμετωπίσεις πειρασμούς είναι για να σε καθαρίσει από τις αμαρτίες και να σε προετοιμάσει για την ατελεύτητη βασιλεία των ουρανών. Εδώ όλα είναι πρόσκαιρα, εκεί όμως είναι αιώνια.

• Ποτέ δε θα μπορέσεις ν' αποφύγεις τις θλίψεις, γιατί είναι προϊόν των παθών σου. Οι θλίψεις φανερώνουν τα πάθη μας κι έτσι με τη βοήθεια του Θεού φροντίζουμε να τα θεραπεύσουμε.

• Αλίμονο στην εποχή μας! Όλοι μας σήμερα εγκαταλείπουμε τη «στενή και τεθλιμμένο οδό» που οδηγεί στην αιώνια ζωή και αναζητούμε τον ευτυχισμένο δρόμο, το φαρδύ και εύκολο. Ο Κύριος όμως οδηγεί πολλούς ανθρώπους απ' αυτόν το δρόμο, το στενό και δύσκολο, έστω και παρά τη θέλησης τους. Μέσα από τις αθέλητες θλίψεις και τις αρρώστιες πλησιάζουμε περισσότερο τον Κύριο, γιατί αυτές μας ταπεινώνουν. Ο όσιος Ισαάκ ο Σύρος λέει πως όταν ο άνθρωπος αποκτήσει υπομονή και ταπείνωση, σώζεται ακόμα κι αν δεν κάνει άλλα έργα.

Μπότση Π (2008), Μικρή Ρωσική Κλίμακα