Άκου την Καρδιά σου..

 Πώς να πετύχετε στη ζωή ότι θέλετε 

Όσο λιγότερο σκέφτεστε ότι πρέπει να νικήσετε και όσο λιγότερο ανησυχείτε για τη γνώμη των άλλων ανθρώπων, τόσο καλύτερες θα είναι οι επιδόσεις σας.

Μην εκβιάζετε τις καταστάσεις. Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε πραγματικά τον έλεγχο μιας κατάστασης, θα πρέπει να χαλαρώσετε. Προσπαθήστε να σπρώξετε μια μπάλα του γκολφ προς την τρύπα με όλη σας τη δύναμη και μαντέψτε τι θα συμβεί! Είστε ισχυρότερος όταν δεν προσπαθείτε να αποδείξετε ότι είστε ισχυρός! Το ίδιο ισχύει και σε ό, τι αφορά τη διαχείριση των ανθρώπων.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Οι εκρήξεις θυμού δεν έχουν βοηθήσει ποτέ κανέναν. Έχετε δει ποτέ παίκτη του γκολφ να εκνευρίζεται; Μήπως έχετε δει νευρικούς πυγμάχους και ραλίστες; Θα ήταν παρελθόν! Το ίδιο ισχύει για τους γονείς και τους καθηγητές.

Μη μισείτε τον αντίπαλο σας – βελτιώστε τις δικές σας επιδόσεις! Όταν μισείτε ανθρώπους και καταστάσεις, αναλώνετε την ενέργεια σας άσκοπα και αποσπάστε από τους πραγματικούς στόχους σας.

Αν πιστεύετε ότι όλος ο κόσμος είναι στραμμένος εναντίον σας, έχετε δίκιο. Δεν ωφελεί να επιρρίπτουμε ευθύνες σε άλλους ανθρώπους. Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε ότι όλα πάνε στραβά – ότι οι κριτές, οι διαιτητές, ο άνεμος κι η μπάλα προσπαθούν να καταστρέψουν τη ζωή σας -, όλα θα πάνε στράβα! Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Αναλαμβάνουν την αποκλειστική ευθύνη των πράξεων και των επιδόσεών τους. Δεν κατηγορούν τη μητέρα τους.

 Οι εξαιρετικές επιδόσεις οφείλονται στην εξαιρετική αφοσίωση.

 Ένας τυχαίος παρατηρητής καταλήγει στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι ο κάθε Μάικλ Τζόρνταν ή η κάθε Στέφι Γκραφ έχει γεννηθεί απλώς με περισσότερο ταλέντο. Μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι οι πρωταθλητές και οι αστέρες έχουν απίστευτες απαιτήσεις από τον εαυτό τους.

Στον αθλητισμό και στη ζωή πρέπει να συγκεντρώνεστε σε αυτό που θέλετε. Όταν σκέφτεστε τι δεν θέλετε να συμβεί, π.χ. ένα οφσάιντ ή μια χαμένη πάσα, θα συμβεί! Γιατί; Επειδή το μυαλό σας γεννά εικόνες. Σκέφτεστε: «Μη βάλεις την μπάλα στα δίχτυα!».

Και οραματίζεστε την μπάλα να μπαίνει στα δίχτυα. Σκέφτεστε: «Δεν θέλω να συμβεί αυτό!». Το μυαλό σας δημιουργεί μια εικόνα της κατάστασης που σας τρομάζει. Έπειτα, επεξεργάζεται τη μοναδική εικόνα που διαθέτει – την εικόνα μιας μπάλας στα δίχτυα.

Συμβαίνει εξαιτίας σας!

Ο φόβος σκοτώνει, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και σε μια επαγγελματική συνέντευξη, σε μια διάλεξη, σε οτιδήποτε θέλετε να έχετε καλές επιδόσεις. Όταν συγκεντρώνεστε στο σενάριο που σας τρομάζει και δημιουργείτε αυτές τις καταστροφικές εικόνες στο μυαλό σας, βαδίζετε κατευθείαν προς τον γκρεμό. Συγκεντρωθείτε σε αυτό που θέλετε.

 Με δύο λόγια

 Όλα τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα – όχι για τα κύπελλα που μπορεί να κερδίσουν, αλλά για τα μαθήματα που θα διδαχτούν. Και ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα είναι το εξής: Δεν έχει σημασία από πού ξεκινάς, αλλά πώς τελειώνεις.

 Γιατί όχι και εσείς;

 Κανένας δεν έχει γεννηθεί με ειδική άδεια για να πετύχει στη ζωή του. Ο θεός δεν κατεβαίνει από το συννεφάκι του για να ανακοινώσει: «Τώρα είναι η σειρά σου!». Μόνο εσείς μπορείτε να δώσετε άδεια στον εαυτό σας!

 Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος…

 «Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος ο δάσκαλος θα εμφανιστεί». Όταν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε πραγματικά να αλλάξετε τη ζωή σας ή να επιτύχετε κάτι και είστε απόλυτα προσηλωμένος στο στόχο σας, τότε εμφανίζονται μπροστά σας τα μέσα που θα σας βοηθήσουν – γνωρίζετε νέους ανθρώπους, οι φίλοι σας δανείζουν βιβλία, οι διαφημίσεις σας «μιλούν», βρίσκεστε στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή…

Αυτό σημαίνει ότι αντιλαμβάνεστε τις ευκαιρίες ή ότι κυριολεκτικά έλκετε τις ευκαιρίες? Και τα δύο.

Το μυστικό είναι να μένεις προσηλωμένος στο στόχο σου. Και προσήλωση δεν σημαίνει ότι παίρνω την απόφαση να κάνω οτιδήποτε χρειαστεί για να πετύχω το στόχο μου.

 Με δύο λόγια

 ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ, ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ. Μπορεί να θεωρούμε ότι οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται είναι απλώς συμπτώσεις. Αλλά, κατόπιν προσεκτικής παρατήρησης, θα διαπιστώσουμε ότι συμβαίνει τακτικά.

 ANDREW MATTHEWS