Γύρη μελισσών… Nature’s Miracle Food!

Η γύρη είναι προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεϊνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και πολλά άλλα χρήσιμα συστατικά για την διατροφή μας.

Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη γνωστή ως βιταμίνη R(60mg/100gr),ηοποία αυξάνει την αντίσταση τωντριχοειδών αγγείων, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμοραγίες.

Περιέχει γουαδοτρόπες ορμόνες, που είναι οι βιολογικά δραστικές ουσίες που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Η σπερματογένεση στον άνδρα και η φυσιολογική εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα καθορίζονται σημαντικά από την παρουσία των ορμονών αυτών.

 Η γύρη βοηθά στην διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς, έχει διουρητική δράση.

 Βελτιώνει την όρεξη γι’ αυτό και συνίσταται ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις:

  • αδυναμίας και γενικής εξασθένισης του οργανισμού
  • απώλειας βάρους
  • εντερικών ανωμαλιών
  • ψύχωσης και νευρασθένειας
  • απώλεια μνήμης
  • κακού μεταβολισμού

Η γύρη βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τους βοηθάει ώστε να αποκτήσουν βαθμιαία αντίσταση (ανοσοποίηση).

Η γύρη έχει ευεργετική επίδραση στον προστάτη και βελτιώνει τη θεραπευτική αγωγή στην προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη).

Είναι πλούσια σε κιστίνη, ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυία και το χρώμα των μαλλιών.

Μετριάζει και περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης (κλιμακτήριος περίοδος).

Δίνει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τη σεξουαλική κατάσταση.

Η γύρη περιέχει βιολογικά ενεργές ουσίες που επηρεάζουν θετικά το μεταβολισμό του νερού, ελέγχουν την όρεξη, την απόθεση λίπους στον οργανισμό, την λειτουργία των ωοθηκών και του θυροειδούς αδένα και γενικά προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος.

Οι υγιέστεροι και πιο μακρόβιοι άνθρωποι στον κόσμο είναι οι κάτοικοι των Ιμαλαϊων, του Καυκάσου στη Ρωσία και των βουνών Βικαμπόμπα στο Εκουαντόρ. Οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν τη γύρη στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

 Πόση γύρη χρειάζεται να τρώμε την ημέρα;

 Από μία κουταλιά της σούπας έως έξι την ημέρα, καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά πρωτεϊνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Η κατανάλωση γύρης πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα,μέχρι να συνηθίσει το στομάχι. Προτείνεται μία κουταλιά του γλυκού καθημερινά για μια περίπου εβδομάδα και σταδιακή αύξηση σε μια κουταλιά της σούπας.

Η κατανάλωση γύρης καλό είναι να συνεχισθεί χωρίς διακοπή για 4 - 6 μήνες και ανάλογα με τις ανάγκες και την αντίδραση ξεχωριστά του κάθε ατόμου για μέγιστα αποτελέσματα.

Η γύρη καταναλώνεται αυτούσια όπως είναι ή διαλυμένη σε φυσικό χυμό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ, Γεωπόνος/Αναπληρωτής Καθηγητής του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του ΑΠΘ