Θεραπεία με Πεπόνι

Το πεπόνι είναι, κατεξοχήν, φρούτο του καλοκαιριού, αλλά ορισμένες ποικιλίες του συναντώνται μέχρι και το Δεκέμβριο.

Το πεπόνι είναι πολύ θρεπτικό φρούτο και γι' αυτό χορταίνει. Περιέχει, κυρίως, υδατάνθρακες και νερό. Είναι πιο δύσπεπτο από το καρπούζι και η διάρκεια πέψης του είναι περίπου 3 ώρες. Το πεπόνι (όπως και το καρπούζι) θα πρέπει να τρώγεται πάντα μόνο του ως ξεχωριστό γεύμα. Η καλύτερη ώρα λήψης είναι το πρωί, αμέσως μετά την άσκηση, ή ως μεσημεριανό γεύμα. Ποτέ πεπόνι το βράδυ ή ως απογευματινό σνακ. Και ποτέ μα ποτέ, πεπόνι ως επιδόρπιο ή φρουτοσαλάτα.

Το πεπόνι κατηγορείται άδικα ότι προκαλεί δυσπεψία, διάρροια ή ότι ανεβάζει το σάκχαρο. Η δυσπεψία προκαλείται, όταν τρώγεται με γεμάτο στομάχι. Το πεπόνι απαιτεί άδειο – νηστικό στομάχι, καθώς η διαδρομή του στον πεπτικό σωλήνα είναι πολύ γρήγορη. Η διάρροια, απεναντίας, εμφανίζεται ως έντονο αποτοξινωτικό σύμπτωμα σε όσους είναι πολύ τοξινωμένοι, λόγω κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και μεγάλης ποσότητας αμυλούχων τροφών (ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι). Η διάρροια, λοιπόν, είναι καλοδεχούμενη, καθώς σε αυτήν την περίπτωση το έντερο, μέσω της απέκκρισης άφθονων υγρών έχει τη δυνατότητα να αυτοκαθαριστεί. Όσο αυξάνει κανείς την ποσότητα που τρώει, τόσο το σύμπτωμα της διάρροιας υποχωρεί.

Όσοι πάσχετε από χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα εφαρμόστε, πρώτα, μια προπαρασκευαστική μίνι νηστεία με νερό για 2 – 3 ημέρες και καθαρίστε το έντερο σας με κλύσμα ή υδροθεραπεία παχέος εντέρου. Κατόπιν, εφαρμόστε πεπονοφαγία για διάστημα 3 – 7 ημερών. Τρώτε 3 – 4 γεύματα πεπόνι την ημέρα. Όση ποσότητα θέλετε. Μόλις νιώσετε ότι χορτάσατε, σταματήστε. Εάν στα ενδιάμεσα των γευμάτων αισθάνεστε αφόρητη δίψα, αυτό είναι ένδειξη διάλυσης αλάτων, τα οποία βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματος και οδεύουν προς αποβολή μέσω των απεκκριτικών οργάνων (δέρμα, πνεύμονες, παχύ έντερο, νεφρά). Κάθε φορά που πεινάτε, λοιπόν, φάτε άφθονο πεπόνι. Κάθε φορά που διψάτε, πιείτε νερό με λεμόνι ή σκέτο νερό.

Η διαδικασία της πεπονοθεραπείας είναι απλή και ευχάριστη. Δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο και δεν υπάρχουν ούτε παρενέργειες ούτε αντενδείξεις.

Από τις πρώτες, κιόλας, μέρες οι κενώσεις γίνονται φυσιολογικές. Η διούρηση αυξάνει σε συχνότητα και σε ποσότητα. Τυχόν οιδήματα εξαφανίζονται. Συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν χρόνια, όπως αδυναμία, ίλιγγοι, πονοκέφαλοι, κούραση, υπνηλία, αδιαθεσία, αρχίζουν και εξαφανίζονται.

Όλες οι δερματολογικές ασθένειες (ψωρίαση, ακμή, έκζεμα, μυκητίαση, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, πιτυρίαση) σταδιακά εξαλείφονται μέχρι την οριστική εξαφάνισή τους.

Η πεπονοφαγία απαλλάσσει όσους πάσχουν από χρόνιες και επώδυνες αιμορροΐδες.
Όσοι πάσχουν από παθήσεις της χολής και των νεφρών ανακουφίζονται άμεσα από τα συμπτώματα τους και, στη συνέχεια, θεραπεύονται οριστικά, όταν εφαρμόσουν αυστηρή νηστεία και πολυήμερη πεπονοφαγία.

Το πεπόνι ωφελεί, όμως, περισσότερο όσους πάσχουν από αρθρίτιδες και σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι πόνοι, τα οιδήματα, η πολυφαγία, η πολυδιψία και η πολυουρία εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας με πεπόνι.

Τέλος, όσοι, λόγω ισχνότητας, θέλουν να παχύνουν, προτείνω να καταναλώνουν άφθονα πεπόνια καθημερινά (πρωί, μεσημέρι) και μπανάνες με αμυγδαλόγαλο για βραδινό.

Σπάρτακος