Βάρος

Τα πάχη μου τα κάλλη μου;

Όροι σχετικοί με το βάρος:

Υπέρβαρος

Αυτός που ζυγίζει περισσότερο από το μέσο όρο του βάρους του για την ηλικία του και το σωματότυπο του σύμφωνα με διεθνείς πίνακες.

Παχυσαρκία

Η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αποθήκευση υπερβολικού λίπους. Η παχυσαρκία δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης. Αποτελεί ασθένεια που αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Λιποβαρής

Αυτός που έχει έλλειψη λίπους σε τέτοιο βαθμό που τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του.

Σύσταση σώματος

Το ποσοστό του βάρους του σώματος που είναι λίπος σε σύγκριση με το ποσοστό της άλιπης σωματικής μάζας (μύες, οστά, δέρμα, όργανα και νερό).

Τοπικό λίπος

Τα σημεία με αποθηκευμένο λίπος (μηροί, κοιλιά, ψωμάκια). Η αποθήκευση του λίπους στην κοιλιά θεωρείται πιο επικίνδυνη για την υγεία σε σχέση με το λίπος που αποθηκεύεται στα πόδια.

Ενεργειακό ισοζύγιο

Χαρακτηρίζει την ικανότητα του σώματος σου να παραμένει σε ένα σταθερό βάρος. Επιτυγχάνεται με την πρόσληψη όσων μόνο θερμίδων χρειάζεται το σώμα σου για να λειτουργήσει σωστά. Έτσι οι θερμίδες που προσλαμβάνεις είναι σχεδόν ίσες με αυτές που καίγονται από τον οργανισμό σου.

Αρνητικό/θετικό ισοζύγιο

Έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση/αύξηση βάρους ή και την παχυσαρκία.

Συμβαίνει λόγω υποσιτισμού ή υπερσιτισμού, υπερπροπόνηση ή υποκινητικότητα ή ακόμη και για ιατρικούς λόγους.

Κάψιμο θερμίδων: Χρειάζεται για τη μείωση του βάρους.

Για να χάσεις 1 κιλό λίπους πρέπει να κάψεις 7700 θερμίδες. Δηλ. 550 ημερήσια απώλεια θερμίδων για να χάσεις μισό κιλό την εβδομάδα.

Δράσε τώρα…αύριο μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά για την υγεία σου!

Σπάρτακος