Ο πύργος της Βαβέλ

«Κάποτε στην Ιερουσαλήμ, μερικοί φανατικοί πιστοί αποφάσισαν να φτιάξουν έναν πύργο τόσο ψηλό,ώστε να μπορούν να φτάσουν το θεό. Ο θεός όμως θύμωσε από την ανθρώπινη αυθάδεια και αποφάσισε να τους τιμωρήσει. Έτσι από την επόμενη ημέρα, όλοι όσοι εργάζονταν στην κατασκευή του έργου, άρχισαν να μιλάνε διαφορετικές γλώσσες, με συνέπεια να μην μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Ως συνέπεια της σύγχυσης που επικράτησε, ο πύργος κατέρρευσε!» (Ισραηλινός μύθος).

Τι θέλει να πει εδώ ο ποιητής φίλοι-φίλες μου; Ότι ο άνθρωπος αυθαδιάζει συνεχώς. Έχουμε γεμίσει«ξερόλες». Στο άρθρο αυτό θα αναφερθώ στη σύγχυση που σπέρνουν οι«ξερόλες» στα ζητήματα της υγείας (διατροφής και άσκησης).

Σήμερα παγκόσμια υπάρχει πρόσβαση στην «πληροφορία» περισσότερο από ποτέ. Ειδικά σ’ αυτά τα θέματα που άπτονται της διατροφής. Έχουμε γεμίσει«γκουρού».

Ο οποιοσδήποτε εκεί έξω έχει χρίσει τον ευατό του ειδικό, επειδή διάβασε ένα άρθρο, μελέτησε 10 βιβλία, βίωσε θεραπεία ασθένειας, εφάρμοσε μια δίαιτα ή κάτι άκουσε…

Θέλετε ένα παράδειγμα τρανταχτό; Η χορτοφαγία και κατ’ επέκταση η ωμοφαγία. Εδώ οι δογματισμοί και οι ταμπέλες καλά κρατούν. Μία φιλοσοφία και μια στάση ζωής, αποδεικνύονται για μερικούς επιτήδειους χρυσορυχείο. Οι μεν (vegetarians) κατηγορούν τους δε (vegans), οι δύο μαζί επιτίθονται στους ωμοφάγους (raw) και οι 3 μαζί τα βάζουν με τους κρεατοφάγους (omnivores, paleo diet… ) .

Και οι πιο μακρόβιοι και υγιείς κάτοικοι του πλανήτη (Χούντζα, Απχάτζιοι, Βιλκαμπάμπας, Ικαριώτες, Οκινάουα) απλά παρατηρούν και το διασκεδάζουν.

Αλήθεια, Γνωρίζετε αγαπητοί φίλοι μου ότι κανένας από τους προαναφερθέντες λαούς δεν τηρεί αυστηρή χορτοφαγική διατροφή; Γνωρίζετε ότι ποτέ μα ποτέ στην καταγεγραμμένη ιστορία δεν υπήρξε πολιτισμός με διατροφικές συνήθειες raw, vegan, vegetarian;

Εδώ μιλάμε για γεγονότα και όχι«μπούρδες» συμφερόντων.

Έχετε σκεφτεί ότι το 1/3 του πληθυσμού του πλανήτη είναι επίσημα χαρακτηρισμένοι χορτοφάγοι; Καλό θα μου πείτε το γεγονός αυτό. Μη βιάζεστε. Ξέρετε τι καταναλώνουν ως πρωταρχική τροφή (καθημερινά) όλοι αυτοί οι vegetarian; ΣΟΓΙΑ.

Ξέρετε ότι η καλλιέργεια της σόγιας ευθύνεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στηναποψίλωση του τελευταίου τροπικού δάσους του πλανήτη, τον ΑΜΑΖΟΝΙΟ;

Ξέρετε ότι το 80% της παγκόσμιας παραγωγής της σόγιας είναι μεταλλαγμένη; Ακόμη και η βιολογική;

Ξέρετε ότι οι χορτοφάγοι θεωρούνται η κατηγορία των ανθρώπων που συνειδητά καταναλώνει ότι καλύτερο για την υγεία; Άρα είναι και τα εύκολα θύματα του καταναλωτισμού.

Ξέρετε ότι οι raw foodiest (ωμοφάγοι) είναι αυτοί που τα επόμενα χρόνια θα επικρατήσουν ως κίνημα; Ναι φίλοι-φίλες μου. Πρόκειται δυστυχώς για καθοδηγούμενο κίνημα, που θα αναβιώσει το κίνημα των 60΄- 70΄. Καλό δεν είναι αυτό; Όχι απαραίτητα.

Εδώ βρίσκει κανείς τους πιο φανατικούς δογματικούς «ξερόλες». Ανθρώπους που στο όνομα της νέας εποχής «new age», θέλουν τη φώτιση και την αειζωία εδώ και τώρα.

Ήμουν εκεί και ξέρω. Φανατικότερος από όλους. Ακόμη το παλεύω. Αυτό που δεν ξέρετε είναι το τι σας περιμένει. Πάμε λοιπόν:

  • Κατάρρευση μυϊκού συστήματος
  • Διαγνωσμένη διατροφική διαταραχή (orthorexia nervosa)
  • Αντικοινωνικότητα
  • Εγωπάθεια
  • Συναισθηματική ανισορροπία
  • Ψυχολογικές μεταπτώσεις
  • Έλλειψη χαράς
  • Αποπροσαναλοτισμός ενδιαφερόντων
  • Παραίτηση στόχων στην ζωή
  • Μειωμένη ερωτική διάθεση (όχι δεν είναι spiritual αυτό!)

Και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Στην αρχή βέβαια όλα φαίνονται ιδανικά. Τα πρώτα 2-3 χρόνια, η«ομάδα πετάει».Και μετά αρχίζουν τα προβλήματα. Τα καμπανάκια αρχίζουν να χτυπάνε. Αλλά ποιος έχει τη σοφία και την διατροφική παιδεία να διακρίνει; Κανείς!

Στα 5 χρόνια ωμοφαγίας τα προβλήματα υγείας είναι ήδη ορατά. Για πολλούς γενικευμένα.

Πιστέψτε με. Το 90% των δηλωμένων ωμοφάγων στο εξωτερικό δεν τηρεί τα όσα κυρήττει, αλλά δεν έχει το θάρρος να το παραδεχτεί για τον απλούστατο λόγω των συμφερόντων.

Πως είναι δυνατόν μια τέλεια διατροφή (μόνο στη θεωρία), να χρειάζεται να υποστηριχτεί από υπερτροφές, συμπληρώματα, σκόνες, μανιτάρια ψυχοτροπικά, πρωτόγαλα, το δηλητήριο του σκορπιού, έντομα, επικίνδυνα άγρια χόρτα και άλλες αηδίες; Το έχουμε χάσει εντελώς ή μήπως είναι μόνο δική μου εντύπωση;

Είναι δυνατόν ο σημερινός «μεταλλαγμένος» άνθρωπος με το 30% του εγκεφάλου του μόνο να λειτουργεί, με ένα ασθενικό, καχεκτικό σώμα του δυτικού πολιτισμού, με ρουθούνια και πνεύμονες κατεστραμμένα από όσα αναπνέει, με στρες για το αν προλάβει το μετρό, να θεωρεί ότι έχει το πάνω χέρι στον απόλυτο έλεγχο της ζωής;

Είναι δυνατόν να νομίζετε ότι αν τρέφεστε μόνο με φύτρα ή μόνο με φρούτα και καρπούς ή αν κάνετε αποτοξίνωση (άλλη μαλ…) ότι θα ζήσετε περισσότερο;

Ε, λοιπόν φίλοι μου,ΟΧΙ! Η υγεία είναι πολύ περισσότερα πράγματα από την διατροφή. Σε ανώτερα εξελεγκτικά στάδια η διατροφή αποτελεί μόνο το 5% του όλου παζλ. Ο μεγάλος ALEX CARREL το είπε καθαρά το 1930 «Το ανθρώπινο κύτταρο είναι εν δυνάμει αθάνατο. Δεν έχει ανάγκη υλικής τροφής ούτε να συντηρηθεί, αλλά ούτε να αναγεννηθεί. Ο άνθρωπος είναι κατά βάθος αναπνοηστής». Γι’ αυτό σταματήστε να φανατίζεστε με οτιδήποτε αφορά τη διατροφή. Κάποιος που ασχολείται όλη μέρα και κάθε μέρα με το ζήτημα αυτό, απλά δείχνει ότι είναι σε μια κατάσταση σύγχυσης και ανισορροπίας σε όλα τα άλλα επίπεδα έκφρασης της ζωής.

Τι προτείνω; Σταματήστε να δογματίζετε, να φανατίζεστε και να δηλώνετε ειδικός. Σταματήστε να χορεύετε όλη την ημέρα γύρω από την κουζίνα. Η ζωή είναι εκεί έξω και σας περιμένει.

 Μετά από 25 χρόνια βιωματικής εμπειρίας στο χώρο της διατροφής και της άσκησης…

 Εγώ ένα ξέρω…. Ότι δεν ξέρω Τίποτα!!!

 Σπάρτακος