Ημέρα «Σαβούρας»

Εάν διαβάζεις, τακτικά, τα άρθρα μου περί διατροφής, θα έχεις προσέξει φαντάζομαι ότι αναφέρομαι, συχνά, χαριτολογώντας, στη λέξη σαβούρα, όσον αφορά την κατανάλωση ανθυγιεινής τροφής.

Επειδή, όμως, γνωρίζω ότι έχεις επηρεαστεί από τα γραφόμενα μου και επειδή είμαι σίγουρος ότι καταβάλλεις προσπάθειες, για να αλλάξεις τον τρόπο διατροφής σου, θέλω να σε επιβραβεύσω με την ημέρα της «σαβούρας».

Εάν τηρείς, σχολαστικά, τα όσα προτείνω σχετικά με τη διατροφή, τότε ήρθε η ώρα να ανταμείψεις τον εαυτό σου με την ημέρα της «σαβούρας».

Αυτή την ημέρα (σαβούρας) μπορείς να τρως και να πίνεις ό,τι θέλεις και όσο θέλεις. Σοβαρολογώ! Αυτό που χρειάζεται να θυμάσαι είναι ότι η πρακτική αυτή πρέπει να τηρείται (υποχρεωτικά) μόνο μια ημέρα την εβδομάδα και για 24 ώρες συνεχόμενα.

Συνήθως, για κοινωνικούς λόγους ή για λόγους ευκολίας, η συνιστώμενη ημέρα «σαβούρας» είναι η Κυριακή. Έτσι, από το βράδυ του Σαββάτου έως και το βράδυ της Κυριακής (24 ώρες) «δώστα όλα» χωρίς τύψεις συνείδησης για την κραιπάλη σου.

Αυτό που σου προτείνω είναι ριζοσπαστικό και αντίθετο με τη φιλοσοφία μου, αλλά οφείλω να σεβαστώ την προσπάθεια που καταβάλλεις στα αρχικά σου βήματα, προκειμένου να βελτιώσεις τον τρόπο διατροφής σου.

Η ημέρα της «σαβούρας» προσφέρει αρκετά οφέλη και έχει ορισμένα πλεονεκτήματα για όσους από εσάς πρόκειται να την εφαρμόσουν. Αυτά είναι τα εξής:

• Επιταχύνει το μεταβολισμό
Είναι γνωστό ότι, κατά τη διάρκεια που κάποιος καταναλώνει λιγότερες θερμίδες ή κάνει δίαιτα, οι ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής αδένας (Τ4 και Τ3) είναι λιγότερες. Κατά τη διάρκεια της υπερφαγίας (ημέρα σαβούρας), ο θυρεοειδής αναγκάζεται να αυξήσει την παραγωγή Τ3 και Τ4, προκαλώντας έμμεσα την αύξηση του μεταβολισμού. Βασική προϋπόθεση, όμως, για να γίνει αυτό, είναι η τήρηση αυστηρού και σωστού προγράμματος διατροφής (όχι δίαιτα) τις υπόλοιπες 6 ημέρες.

Αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης Leptin
Το πιο πολυσυζητημένο ζήτημα των τελευταίων ετών στο χώρο της παχυσαρκίας είναι το κατά πόσο μπορεί κάποιος να ελέγξει τα επίπεδα αυτής της ορμόνης. Τα επίπεδα της Leptin ελαττώνονται, δραματικά, κατά τη διάρκεια αυστηρής – υποθερμιδικής δίαιτας, καθώς, επίσης, και κατά τη διάρκεια παρατεταμένης νηστείας. Έτσι, η ημέρα «σαβούρας», με την υπερτροφοδοσία που προσφέρει σε κατανάλωση θερμίδων, αυξάνει τα επίπεδα παραγωγής της Leptin, με φυσικό επακόλουθο την αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, την αύξηση της παραγωγής των Τ3 και Τ4, καθώς και την αύξηση της λιποδιάλυσης μέσω της θερμογένεσης.

• Προσφέρει ένα αίσθημα χαράς
Αυτό το πετυχαίνει, μέσω της ικανοποίησης που νιώθεις ότι δεν χρειάζεται να στερείσαι αγαπημένες τροφές και ροφήματα. Παράλληλα, δε σε απομονώνει κοινωνικά, καθώς την Κυριακή, συνήθως, συνευρίσκεσαι με φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Η ημέρα της «σαβούρας» σε κρατάει προσγειωμένο στην πεζή πραγματικότητα ότι και εσύ είσαι φυσιολογικός και ότι μπορείς να απολαμβάνεις τα πάντα χωρίς να νιώθεις στέρηση.

• Σου τονώνει την αυτοπεποίθηση
Βλέποντας ότι συνεχίζεις να χάνεις βάρος και να αλλάζεις την αισθητική σου εικόνα, ενώ μπορείς να απολαμβάνεις ό,τι θέλεις και όσο θέλεις για 24 ώρες την εβδομάδα, σου δημιουργεί ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης και σιγουριάς ότι αυτό που κάνεις πιάνει τόπο. Η ψυχολογική σου ανάταση είναι εμφανής, καθώς τα αποτελέσματα σε ανταμείβουν.

Για να έχεις τα παραπάνω οφέλη, θα πρέπει να τηρήσεις ορισμένους κανόνες. Αυτοί είναι οι εξής:

1) Μην τρως ποτέ μέχρι «σκασμού»
Ενώ μπορείς να απολαύσεις οτιδήποτε θέλεις, μην περνάς στο αντίθετο άκρο, προκαλώντας στον εαυτό σου επώδυνες καταστάσεις που θα σου χαλάσουν τη διάθεση μετά τα γεύματα. Πρόσεχε, λοιπόν, να τρως μέχρι να νιώσεις ικανοποίηση και πληρότητα και όχι να τρως μέχρι να αισθανθείς τάση για εμετό, στομαχόπονο ή άλλη δυσφορία.
2) Μην πίνεις υπερβολικό αλκοόλ
Το να πιείς για την παρέα, μέχρι να νιώσεις ένα ελαφρύ αίσθημα χαλάρωσης είναι φυσιολογικό. Το να αισθανθείς ζάλη, τάση για εμετό ή το να μεθύσεις είναι ένδειξη υπερβολής και κατάχρησης που ζημιώνει εσένα, αλλά και τους οικείους σου.
3) Μην «τιγκάρεις» το ψυγείο
Εάν πρόκειται να μείνεις στο σπίτι την Κυριακή, ψώνισε μόνο όσα τρόφιμα και ροφήματα πρόκειται να καταναλώσεις αυτή την ημέρα. Το βράδυ της Κυριακής (game over) πέταξε όλα όσα περίσσεψαν. Για να μην σε πιάσει τίποτα περίεργο...τη Δεύτερα!
4) Η ημέρα σαβούρας είναι υποχρεωτική
Αυτή την ημέρα μη νιώθεις τύψεις και ενοχές. Έχεις ως σύμμαχο την επιστήμη. Το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει λίπος, όταν εσύ το υπερφορτώνεις ΜΟΝΟ για ένα χρονικό διάστημα 24 ωρών. Φάε, λοιπόν, ό,τι θέλεις και όσο θέλεις. Η τήρηση της Κυριακής ως υποχρεωτική ημέρα «σαβούρας» σου δίνει κίνητρο να ξεκινήσεις τη νέα εβδομάδα με περισσότερη διάθεση, για να πετύχεις τους στόχους που έχεις θέση, προσέχοντας, πλέον, σχολαστικά την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής σου.

Σπάρτακος